S sproščanjem ukrepov ob epidemiji Sars-CoV-2 bo Županova jama s 16. 5. 2020 ponovno odprta za turistične oglede z vodnikom.

 

Ogledi bodo možni po urniku, objavljenem na spletni strani www.zupanovajama.si in po predhodnem dogovoru. Skupine obiskovalcev bodo majhne, med 15 do 20 oseb. Za oglede po urniku je zaželena predhodna najava, da skupine ostanejo primerno velike. V primeru večjega povpraševanja bomo odprli dodatne ure ogledov, o čemer bomo obveščali preko spletne strani in družbenih omrežij.

Županova jama je kraška jama, ki je za turizem urejena že od leta 1927. Sestavlja jo sedem podzemnih dvoran, bogato okrašenih z raznovrstnimi kapniki. Obiskovalci si jo v času epidemije lahko ogledajo do vključno šeste, Matjaževe dvorane, čas trajanja ogleda je okoli 70 minut. Priporočajo primerno obleko in pohodno obutev. Aktivnosti z delavnicami za otroke in ogledi s svetilkami zaenkrat še niso mogoči.

Med nakupom vstopnic, obiskom jame in ogleda razstavnih površin je potrebno upoštevati medsebojno razdaljo najmanj dveh metrov. Obiskovalci so zavezani k nošenju maske in uporabi razkužila. Upravljalec bo med ogledi poskrbel za varen obisk. Obiskovalce ob tem pozivajo, da se držijo preventivnih ukrepov, ki so objavljeni na spletni strani. Ogled ni možen za osebe z vidnimi znaki bolezni COVID-19, zaradi razgibanega terena v jami pa ogled odsvetujejo tudi osebam, ki bi ob uporabi maske lahko imele težave z dihanjem (pljučne bolezni, bolezni srca …).

V bližini Županove jame se obiskovalci lahko odpravite tudi na sprehod po učni poti Po sledeh vodomca, ki je lahka, 5 kilometrov dolga krožna pot, primerna za vse ljubitelje narave in manj obiskanih pohodnih poti.

Vabljeni na ogled podzemnih lepot v Županovo jamo!

Kontakt: Damjan Viršek

041 395 598

damjan.virsek@zupanovajama.si