“Vipavska dolina je prepredena z vasicami in zavitimi stezicami, ob katerih se po nežnih pobočjih raztezajo vinogradi, zato bi jo z lahkoto zamenjali za toskansko idilo,” so zapisali pri Lonely Planetu, kjer so to pokrajino uvrstili med deset najboljših destinacij v Evropi v letu 2018.

 

Top doživetja za zaključene skupine

Spoznajte edinstvenost vipavskih vin

Veste, da v Vipavski dolini uspeva največ avtohtonih vinskih sort v Sloveniji? Podajte se na vinske degustacije. Bogato založeno Vinoteko Vipava boste našli na vipavskem trgu. V Ajdovščini je v obnovljenem rimskem stolpu vinski bar Faladur, v Novi Gorici vas bodo razvajali v moderni vinoteki Solum. Okusite drugačnost in za spomin odnesite domov steklenico vrhunskega vina. Preberite več!

Gastronomska razvajanja

Renesančni dvorec Zemono pri Vipavi je tempelj vipavske gastronomije. V dvorcu deluje Gostilna pri Lojzetu, ki jo vodi sloviti chef Tomaž Kavčič. Vsako pomlad tu gostijo velik kulinarični festival Okusi Vipavske, vmes pa številne kulturne dogodke. Vrhunska kulinarična razvajanja boste našli tudi na bližnji Majeriji ter v restavracijah Pikol in Dam v Novi Gorici. Preberite več! 

 

Vipavski Križ in drugačno kosilo

Preživite dan med starimi zgodbami.

Srednjeveško obzidano mestece Vipavski Križ je eden najlepših zgodovinskih kulturnih spomenikov v Sloveniji. Ko se pripeljete v zgornjo Vipavsko dolino, ga zlahka opazite. Z griča nad hitro cesto vas vabi, da raziščete njegove srednjeveške skrivnosti. Grad in med obzidje stisnjene hiše pričajo o času, ko je bilo to majhno mestece upravno in gospodarsko središče zgornje Vipavske doline. Po sprehodu skozi slikovite ulice lahko obiščete kapucinski samostan, ki hrani izjemno bogato knjižnico in številne baročne umetnine. Preberite več!