Z Olijem v središče goričkega Vulkana

Za vulkan na Goričkem večina Slovencev še ni slišala. Vse o njem lahko izveste v edinstvenem doživljajskem parku v tem delu Evrope.

“Doživljajski park Vulkanija je primeren za vse starosti. Ne le otroci, v parku se o vulkanih veliko naučijo tudi odrasli,” je pojasnila direktorica Zavoda za upravljanje kulturne dediščina Grad Danijela Krpič . Pravi, da se otroci o vulkanih učijo v šoli, zato v Vulkaniji na doživet način to tudi spoznavajo, posebej pa se seznanijo z goričkim vulkanom, geologijo Goričkega in naravo: “Vsi, tako odrasli kot otroci v Vulkaniji spoznajo sile Zemlje, kako delujejo, kako nastanejo vulkani, kakšne vrste vulkanov poznamo, kaj bruhajo in kakšne posledice lahko povzročijo.”

Skozi interaktivne vsebine in 3D stereoskopske filme s posebnimi efekti spoznajo tudi nastanek vesolja in življenja na Zemlji, se skozi film sprehodijo po geološki preteklosti in doživijo izbruh goričkega vulkana.

“Obiskovalce v Vulkaniji sprejme krtek Oli, s katerim potujejo skozi goričko vulkansko podzemlje, skozi lavine cevi” opisuje. V podzemlju lahko tako potipajo tudi prave geode, se z dvigalom spustijo v globino šest tisoč metrov, v osrčje goričkega vulkana, kjer vidijo, kako teče in brbota lava ter se trese zemlja. “A brez skrbi, krtek Oli jim s svojim podzemnim 3D vlakom z adrenalinsko vožnjo pomaga priti nazaj na površje.” Danijela Krpič pojasnjuje, da spada k Vulkaniji tudi geološki muzej, kjer so predstavljene kamnine Goričkega, geologija, posledice vulkanskega delovanja, fosili, še posebej pa je predstavljen kristal olivin, ki ga v Sloveniji najdemo edino pri Gradu na Goričkem in sicer v vulkanski kamnini bazaltni tuf

. “V muzeju prav tako skozi interaktivne vsebine in filme spoznavamo geologijo in vulkane, z Olijem kuhamo kamnine ter spoznamo naravo Goričkega ter življenje na vulkanskih tleh,” še pravi.