Medtem ko v Rudniku Trbovlje – Hrastnik zapirajo še zadnje jame in brišejo sledi za to industrijsko dejavnostjo na površinah, kjer je potekala, so sodobni zasavski umetniki rudarstvo popeljali v novo dobo. Z uradnim prenehanjem obstoja rudnika namreč ne bo in tudi ne sme izginiti vsakršna sled za dejavnostjo, ki je tako pomembno sooblikovala razvoj mesta in ljudi, so prepričani v Delavskem domu Trbovlje, kjer bodo jutri ob 19. uri odprli Virtualni muzej rudarstva 4. dritl. Ta bo dediščino rudarstva predstavljal na vizualno privlačen način, s pomočjo sodobne tehnologije.

Projekt 4. dritl si je za cilj postavil ohranitev in oživljanje rudarske kulturne dediščine, ki je bila v preteklosti žal vse prevečkrat potisnjena na stranski tir. Neločljiva povezanost Trbovelj z rudarstvom namreč traja že več kot dve stoletji. V ozki dolini ob reki Savi, kjer je pred tem stalo le nekaj kmetij in manjše naselje v zgornjem delu doline, je prav zaradi rudarjenja začelo rasti mesto, ki je na vrhuncu štelo več kot 20.000 prebivalcev. Zato ima rudarstvo posebno mesto v zgodovini Trbovelj, njegova zapuščina pa toliko večji pomen za današnje in prihodnje rodove, so prepričani ustvarjalci virtualnega muzeja.

Sprehod z očali

Doživite izkušnjo rudnika na atraktiven in s sodobnimi tehnologijami podprt način! Kramp, lopata in navidezna resničnost skupaj pričarajo nepozabno doživetje za vse generacije.
Muzejski eksponati so zanimivi tako s tehničnega, zgodovinskega vidika, kot tudi zaradi samega načina prikaza. Poudarek tako ni na opisovanju golih zgodovinskih dejstev, temveč na občutkih, ter z novomedijskimi tehnologijami pripovedovanih zgodbah o ljudeh. Humanizacija tehnologije.
Obisk je primeren za vse generacije!