Za člane društva interesnih skupin so izleti prav gotovo tisti, ki nas v življenju napolnijo z novo energijo, širijo obzorja ter so odlična priložnost za druženje s prijatelji ter dobro družbo. Sodelavci v podjetju ali člani sindikata se izletov, teambuildingov ter ostalih družabnih aktivnosti veselimo, ker nam dajo nov elan za nadaljnje delo. Vendar, če je še nekdaj veljalo, da je vse kar izletniki potrebujejo s seboj, ko se odpravijo na izlet, dobra volja in dobra družba, organizatorji veste, da danes temu več ni tako. Za organizatorja izleta zaključenih skupin je dobra organizacija najpomembnejša.

Pripravili smo 6 smernic, ki jih pri organizaciji izleta za zaključeno družbo ne smete spregledati!

1.NE IZBERITE PREVEČ OGLEDNIH TOČK
Zapišite si želje članov, kam bi želeli v prihodnjem letu na izlet, določite ali se boste pri planiranju izleta osredotočili na posamezno regijo in program prilagodili zgodbam in običajem določenega območja ali so želje, da obiščete turistično atrakcijo in zraven dodajate še druge ogledne točke. Ko boste imeli zbrano vse to, je zelo pomembno, da program izleta temeljito preučite, predvsem posamezne razdalje in trajanje programa na posamezni lokaciji. Pri organiziranih izletih je potrebno paziti predvsem na to, da ne izberete preveč turističnih doživetij, časovnica lahko tako hitro postane preveč naporna in se izlet prevesi v hitenje od točke do točke.

2. PASTI PRI NAJEMU AVTOBUSA
Pri najemu avtobusa za zaključeno skupino morate biti zelo pozorni, da je vozilo tehnično brezhibno in urejeno, kar mora biti skrb prevoznika in voznika, otroci pa morajo biti privezani z razpoložljivim varnostnim pasom. Za poklicne voznike, ki vozijo skozi več kot eno državo EU, veljajo po evropski zakonodaji omejitve trajanja vožnje, in sicer slednja ne sme preseči 9 ur na dan ali 56 ur na teden. Voznik mora po štirih urah in pol vožnje počivati vsaj 45 minut. Voznik mora biti ves čas v takšnem psihofizičnem stanju, da lahko varno upravlja vozilo. Če se izkaže, da je voznik v takšnem psihofizičnem stanju, da ni zmožen varne vožnje, je prevoznik dolžan zagotoviti drugega voznika.

Preberite tudi: Izbrali smo 10 TOP novosti, ki jih v letu 2020 ne spreglejte.

3. NAJETI TURISTIČNEGA VODNIKA?
Spoznavanje kraja s strokovnim, izkušenim in razgledanim turističnim vodičem je za mnoge goste lahko edinstveno doživetje, ki vas notranje obogati in pogosto ustvari najbolj doživete spomine z izletov ali potovanj. Dobri turistični vodiči namreč poznajo tudi bolj skrite in posebne kotičke obiskanih
krajev ter mnogo z njimi povezanih zabavnih zgodb in legend, predvsem pa znajo to razložiti na zanimiv in pogosto duhovit način. Posebno dodano vrednost ima delo in razlaga turističnega vodiča v tujih jezikih. Poleg vsega tega pa je vodič odgovoren za tehnični vidik in izvedbo ogleda mesta ali izleta in je predvsem od njegovih sposobnosti odvisno, ali tak ogled oziroma izlet poteka kar se da gladko. Vodenje na organiziranih izletih običajno poteka tako, da
gostje vodiča srečajo na začetku izleta in se nato s prevoznim sredstvom, ki je običajno avtobus, odpravijo na poldnevni, celodnevni ali večdnevni izlet.
Na avtobusu vodič gostom nudi razlago o temah, ki so z izletom povezane, in skrbi, da izlet poteka po programu. Ob koncu izleta vodič poskrbi, da se izlet konča v prijetnem vzdušju in se nato prijazno poslovi.

Preberite tudi: Izbranih TOP 10 muzejev, ki navdušijo obiskovalce.

4. NA POT Z AGENCIJO ALI SAMI?
Izberite kredibilne turistične agencije. Agenti ter vodniki z licencami za določene destinacije ob tem prevzemajo funkcijo strokovnosti, varnosti in zanesljivosti potovanj. Dobre turistične agencije si ne morejo privoščiti slabo vzdrževanih vozil, avtobusov, letal idr., niti slabih voznikov. Zato je že vnaprej potrebno misliti,
s kom potovati in po kakšni ceni.

5. KAKO NAPOLNITI AVTOBUS?
Kot primer zelo dobre prakse se je pokazalo, da so se posamezni organizatorji izletov v društvu povezali z drugimi društvi v kraju ali sorodnimi interesnimi skupinami in razpisali skupni izlet. V tem primeru se je število izletnikov povečalo, cene na posameznega člana pa so bile sorazmerno nižje, kajti pri večini turističnih ponudnikih velja, da se za večje skupine omogoči večje popuste.

6. PRIMERNA OBLAČILA
Dobri organizatorji in načrtovalci potovanj največkrat že v svojih konkretnih ponudbah zelo podrobno opisujejo razmere, kakršnim utegnejo biti izpostavljeni potniki. Starejši kot so udeleženci izletov, letovanj in obiskov drugih, oddaljenih krajev, tem bolj bi morali upoštevati vremenske spremembe, temu primerno pa tudi univerzalnost ali celo posebnost izbire oblačil in udobne obutve. Ker se poleti vreme lahko kaj hitro spremeni v nalive, mokra tla ipd. je pametno imeti pri sebi primerno opremo in nekaj rezervnih kosov oblačil za takšne primere.

 

 

 

Prispevek prirpavlia: Lucija Črešnik, urednica

Foto: Meditateka, slovenia.info