Ideja za izlet, ki vas bo popeljal v Zgornje Savinjsko dolino!

Suhomesnati izdelki na kmetiji Selišnik

Cesta do kmetije, ki leži 720 metrov nad morjem, je speljana po dolini Podvolovljek, na katero zavijete v kraju Luče. Vozite se ob potoku Lučnica do cerkve sv. Antona Puščavnika v Podvolovljeku, kjer vas bo obcestna tabla usmerila k njej. Odcep je na desni strani ceste. Če bo avtobus, s katerim se boste pripeljali, prevelik, ga lahko pustite tudi ob cesti na parkirišču v bližini žage. Priporočamo vam, da si od tod privoščite 10 minut zložne hoje navkreber po asfaltni cesti do kmetije. Hladil vas bo veter in opazovali boste naravo, strme travnike in pašnike na obeh straneh doline.

Pričakala vas bosta Branko in oče Lojze Petek, ki vam bosta predstavila 130 hektarov veliko kmetijo. Obdelovalnih površin je 13 hektarov, osem hektarov je planinskega pašnika, preostalo je gozd.

»Nekdaj je bilo suho meso razkošje, ki je bilo na mizi le ob praznikih ali če je na kmetijo prišel kakšen velikaš ali žandar, da so ga spravili v dobro voljo. Danes si lahko te dobrote privoščimo večkrat, vendar so še vedno priboljški, v katere je vloženega veliko dela, skrbi in znanja,« pravi Branko Petek, mladi gospodar kmetije Pri Selišniku v Podvolovljeku.

Oče Lojze je velik strokovnjak za sušenje mesnin, saj se že več kot  40 let uspešno ukvarja z njihovo izdelavo, spremlja procese naravnega sušenja in opazuje, kako vplivajo na kakovost suhomesnih izdelkov. Med drugim boste lahko prisluhnili njegovi pripovedi o tem, kdo ga je naučil izdelovati zgornjesavinjski želodec ter koliko najboljšega mesa 200-kilogramskega prašiča lahko uporabijo zanj.

Na kmetiji Selišnik suhomesne izdelke čez zimo še vedno sušijo v kašči, posebni stavbi, ki je ločena od hiše in je bila od nekdaj namenjena shranjevanju pridelkov. Ohranjene stare kašče so pomemben del kulturne dediščine savinjskih kmetij. Zato svojo kaščo iz leta 1864 z ljubeznijo in ponosom ohranjajo tudi na kmetiji Selišnik. Z veseljem vam jo bodo pokazali. Gotovo bo na vas naredil vtis tudi hlev iz leta 1878.

Osrednji del obiska na kmetiji bo seveda pokušnja zgornjesavinjskega želodca in drugih suhomesnih izdelkov. Prepričali se boste lahko, da izdelujejo izvrstne mesnine, ob katerih ne ostane ravnodušen niti najbolj razvajen sladokusec.

Z vodnikom do Logarske doline.

Logarska dolina je ena najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi in se zajeda v Kamniško-Savinjske Alpe s severa. Kot del Solčavskega sta tu našla sožitje tradicija in narava in je lep primer trajnostnega razvoja. Turizem kot dodana vrednost kmetijstvu in gozdarstvu ponuja oddih v mirnem okolju krajinskega parka in številne aktivnosti pohodništva, kolesarjenja, jahanja, fotolova…

In še naprej do Slapa Rinke.

Slap Rinka je eden najvišjih prosto padajočih slapov v Sloveniji. Voda zanj se steka iz območja Okrešlja. Nato teče preko manjših skalnih stopenj v obliki slapičev in brzic do tektonsko-ledeniške stopnje, kjer pada v veličastnem 90 m visokem loku v amfiteatralno kotanjo pod orlovim gnezdom. Kmalu nato se izgubi v prodnem nanosu pod Okrešljem. Zaradi svoje mogočnosti in višine, je Rinka od leta 1987 naravni spomenik.

Do slapa vodi Pot po Logarski in tudi predstavlja njen najlepši in najbolj obiskan del. Mimo slapa pelje planinska pot na Okrešelj do Frischaufovega doma in naprej v visokogorje.

 

Cena izleta je 16,80€ po osebi in vključuje tudi lokalnega vodnika. Izvedba izleta je za voznika in organizatorja brezplačna. Za vas brezplačno izdelamo časovni načrt izleta.

Informacije in rezervacije: 070 847 639; info@gostilna-lampa.si