Legenda o nastanku Vranskega in sosednjih krajev omenja jezero, kjer so se zbirale jate vran. Nastalo naj bi zaradi plazu, ki je zajezil reko Bolsko. Jezero so prebivalci kasneje prekopali in osušili.

Vransko – enodnevni izlet za skupine

Obiskovalce pričakamo v Schwentnerjevi hiši, rojstni hiši knjigarnarja, mecena in založnika pesnikov in pisateljev slovenske moderne Lavoslava Schwentnerja. Lavoslav Schwentner izvira iz pomembne trgovske družine, ki pa je bila v drugi polovici 19. stoletja vpeta tudi v politično dogajanje kraja. V hiši – muzeju – so prostori ohranili videz in opremo iz časa bivanja zadnjih Schwentnerjevih potomcev.

Po želji sledi ogled Muzeja motociklov Grom, ki prikazuje zgodovino in razvoj slovenskega in svetovnega motociklizma. V zbirki je približno 140 motociklov in drugih redkih predmetov, ki datirajo v čas od začetka razvoja motociklizma do devetdesetih let 20. stoletja. Izstopajo Puchovi motocikli ter redki primerki znamk Indian, Harley-Davidson, Moto Guzzi, Ariel, Gilera in Ner−a−Car.

Nato se peš odpravimo na ogled osrednjega dela trga Vransko, ki je formiran okrog župnijske cerkve sv. Mihaela. Sledi ogled cerkve, ki se prvič omenja leta 1123 in slovi po kapeli sv. Antona, v kateri je marmorni oltar, edino delo znamenitega italijanskega kiparja Francesca Robbe na Štajerskem.

Možnost postanka za kavo.

Pot nadaljujemo peš ali z avtobusom do etnološke zbirke, ki se nahaja na domačiji »pri Knežari« v vasi Brode. Zbirka hrani staro kovačnico ter kmečko in obrtniško orodje, ki se je v preteklosti uporabljalo v naših krajih in okolici. Eksponati so obnovljeni in razporejeni po celotni domačiji, ki zato daje vtis muzeja.

Nato se z avtobusom odpeljemo do vasi Prekopa, kjer je gasilska zbirka. Posebnost bogate zbirke so vodne brizgalne na lesenih vozovih iz 19. stoletja. Eksponati so skrbno obnovljeni in razstavljeni tako, da obiskovalcu nudijo natančen vpogled v ta del slovenske tehniške dediščine.

 

 

Informacije:

TIC Vransko I Vransko 25 I 3305 Vransko

T: 041 919 829

E: zkts.vransko@gmail.com I S: www.zkts-vransko.si