Pri načrtovanju izleta za zaključeno skupino je izbira oglednih točk bistvenega pomena. Za organizatorje izletov in predsednike društev, ki aktivno obiskujete izlete smo pripravili izbor 10-ih slovenskih muzejev, ki zares prepričajo obiskovalce. Skozi muzejski hodnike in razstavne salone vejejo zanimive zgodbe iz preteklosti, ki burijo domišljijo. Prebudite svojo raziskovalno žilico in izberite muzej po svojem okusu. Vstopite v muzeje, ki vas bodo popeljali v svet najbolj neverjetnih zgodb – od soške fronte pa vse do …

1. Tehniški muzej Slovenije

Kraj, kjer tehniška dediščina in narava pripovedujeta nešteto zgodb … Vas zanima, kje si lahko hkrati ogledate Titova vozila, orodno kovačijo in svetovnega prvaka med medvedi? Obiščite največji slovenski muzej, Tehniški muzej Slovenije, kjer se vsako nedeljo dogaja kaj zanimivega. TUKAJ preberite, kaj vse organizirajo za zaključene skupine.

2. Narodni muzej Slovenije

Narodni muzej Slovenije je naslednik prvega muzeja na Slovenskem: leta 2021 bo praznoval dvestoletnico obstoja. Zatopite se v bogato zgodovino slovenskega prostora in spoznajte kulturno dediščino naroda na zgodovinsko pomembnih lokacijah. Muzejska in Metelkova v Ljubljani, grad Snežnik, Blejski grad, arheološki park Ad Pirum na Hrušici pri Colu – izberite svojo lokacijo in odkrijte novo poglavje slovenske zgodovine. Na povezavi TUKAJ  najdete vodene oglede, ki so zanimivi tudi za zaključene skupine.

   3. Grad Snežnik

Sprehod skozi štiri grajske etaže nam pričara vzdušje izpred sto petdesetih let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in opremo. Saloni in spalnice so urejeni prijetno in udobno, napolnjujejo jih številne sedežne garniture s prvotnim oblazinjenjem, stene krasijo družinski portreti in stare fotografije. K domačemu vzdušju počitniškega bivališča prispevajo klavir, biljard in gledališki kotiček. Sčasoma se je v gradu nabralo precej lovskih trofej, tudi nagačeni medved. Posebnost je tudi soba v egipčanskem slogu. Beli grad, ki se tiho zrcali v izvirski vodi ribnika, je obdan z velikim parkom. Okolica je očarljiva v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko se nad zaledenele travnike spustijo skrivnostne meglice. Virtualni sprehod po gradu Snežnik in okolici- KLIK! 

4. Park vojaške zgodovine

Park vojaške zgodovine Pivka je nov in hitro razvijajoč se muzejski turistični center. S pestrostjo eksponatov in bogastvom zbirk prinaša obiskovalcem edinstven vpogled tako v nacionalno, kot v svetovno zgodovino. Organizirane skupine imate pri nakupu vstopnic v Parku vojaške zgodovine še dodatni popust. Preverite, zakaj ga je vredno obiskati. 

5. Tolminski muzej

je naslednik Muzeja za Tolminsko. Letos bo z zanimivimi razstavami in dogodki obeleževal sedemdesetletnico delovanja. Številni arheološki predmeti, razstavljeni na stalni razstavi Naplavine obsoške zgodovine, sodijo v sam vrh arheološke dediščine, na primer grška daritvena posodica – sovji skifos in lokalno izdelane železnodobne svetolucijske zaponke – fibule, ki kažejo na visoko kulturno raven Posočanov. Več na povezavi TUKAJ. 

6. Kobariški muzej

je središče predstavljanja dediščine soške fronte v slovenskem, evropskem in svetovnem merilu. Enkratni prikazi bojevanja in življenja med vojno, eksponati, bogato fotografsko gradivo in multivizijska projekcija pripovedujejo tankočutno zgodbo težkih in krvavih dni ob reki Soči, ki sta se jih spominjala tudi slavni osebnosti Ernest Hemingway in Erwin Rommel.  Posebej izpostavljena je 12. soška bitka, čudež pri Kobaridu, ki je med ljubitelji vojaške zgodovine poznana kot najuspešnejša prebojna operacija v času prve svetovne vojne.  Kako najenostavneje rezervirati ogled v Kobariškem muzeju? Preberite TUKAJ!

7. Gorenjski muzej

Pridite v Kranj, mesto na sotočju Save in Kokre, ter odkrijte žlahtno preteklost Gorenjske in njenih ljudi. Stalna razstava Prelepa Gorenjska vas bo popeljala skozi daljno in bližnjo preteklost gorenjskega človeka.

8. Grad Komenda na Polzeli

Nekoč strateško pomembna stavba rodbine polzelskih plemičev Helensteinov je v 13. stoletju za pol tisočletja prešla v roke Malteškega viteškega reda. Leta 2011 je bil grad Komenda popolnoma prenovljen in danes na gradu posebno pozornost pritegnejo

  • antični lev iz 1. stoletja,
  • najstarejši objekt Polzele – romanski stolp,
  • gotska soba – poročna dvorana,
  • prezentirana soba pesnice in pisateljice Neže Maurer, v kateri so razstavljeni njeni osebni predmeti,
  • najstarejša horizontalna sušilnica hmelja v Sloveniji,
  • razstava eksponatov Malteškega viteškega reda.

V Polzeli so za vas pripravili poseben enodnevni izlet za skupine. Več na povezavi TUKAJ

9. Koroški pokrajinski muzej

Koroški pokrajinski muzej je osrednja muzejska ustanova na Koroškem in definitivno odlično izhodišče za raziskovanje Koroške zgodovine.  Muzej strokovno skrbi za Kovaški in gasilski muzej (Muta), Splavarski muzej (Javnik), Muzej kamnoseštva (Josipdol), Spominsko sobo dr. Ljube Prenner (Vodriž), Etnografsko in Rudarsko zbirko (Črna na Koroškem), Ribiški muzej (Dravograd), Herčevo žago in mlin (Tomaška vas) in razstave Tako so nekoč živeli knapi, Naravoslovni fotograf Maks Kunc, Galobova čebelarska zbirka (Mežica), Slomšek v Vuzenici (1838 – 1844). Več o Koroškem pokrajinskem muzeju TUKAJ!

10. Muzej HE Fala

V sklopu hidroelektrarne, ki prenovljena deluje še danes, je na ogled prvotna strojnica z ohranjeno turbino. Ta omogoča vpogled v način delovanja elektrarne in spreminjanja energije vode v električno energijo.  Ogled muzeja hidroelektrarne Fala je mogoč za skupine najmanj pet oseb po predhodnem dogovoru – od ponedeljka do sobote – preko telefonske številke + 386 2 300 55 41 ali preko e-pošte na naslov . Ob nedeljah in praznikih je muzej zaprt. Hidroelektrarna danes – preberite več.