Izbira, kam z društvom na izlet je vse prej, kot enostavna. Za vas, ki izlete z društvom planirate že mnogo let, smo poiskali 10 novosti, izmed katerih lahko dobite idejo, kam v letu 2020.

1. Izlet po deželi Martina Krpana

Izleti po deželi Martina Krpana so primerni tako za šolarje, dijake, učitelje, društva, posameznike ter skupine, sindikalni izlet ali družine… skratka, za vse, ki bi radi spoznali lepote Bloške planote. Izbirate lahko med osnovno predstavitvijo Blok, ki vas bodo več kot navdušile, lahko se podate po Krpanovi poti, si ogledate muzej Bloškega smučarja ali Križno jamo. Več preberite TUKAJ!

2. Ogled Postonjske jame najceneje do sedaj!

Prijazno povabljeni v Park Postojnska jama, kjer so za skupine z vsaj 15 osebami pripravili zelo ugodno ponudbo
za nepozabni skupinski izlet. Ujemite kar 29% popust na pakete v izven sezonskem času in v enem dnevu obiščite dve svetovni znamenitosti, tako Postojnsko jamo, kot tudi Predjamski grad. Izlet lahko poljubno kombinirate z ogledom Postojnske jame in si poleg nje ogledate še Vivarij z največjo razstavo vseh živih jamskih živalic, Expo z največjo razstavo o krasu na svetu ali Tajne prostore hotela Jama.

3. Jama Dimnice – Hudičeva prekajevalnica mesa

Pri Markovščini, ob cesti Kozina – Rijeka, se nahajata 40 m globoki brezni povezani z rovom. Zunanji zrak se pozimi spusti v večjega in iztisne ogretega skozi ožjega. Na stiku z zunanjim kondenzira, kar se kaže kot steber »dima«. Okoličani so domnevali, da izhaja iz hudičeve dimnice, tj. prekajevalnice mesa.

4. Kako nastane Kras?

Eksperimentalna delavnica Jama LAB je še posebej priljubljena pri otrocih. Omogoči jim, da sodelujejo v enostavnih kemijskih poskusih in spoznajo, kako voda najprej raztopi apnenec, potem pa ustvari čudovite kapnike. Top doživetje za organizirane skupine: raziskovanje sedmih dvoran Županove jame v svetlobi naglavnih svetilk. Voden ogled traja eno uro. Več o podzemnem svetu na pragu Ljubljane si preberite TUKAJ! 

5. Doživetje narave iz nove prespektive – pot med krošnjami na Rogli

V jeseni 2019 je svoja vrata odprla Pot med krošnjami Pohorje na Rogli, v skupni dolžini 1.000 metrov, od katerih je sama pot dolga 560 metrov. Pot, ki ponuja posebno doživetje narave, se začne na tleh na vrhu Rogle. Po približno dveh tretjinah poti doseže vrh na približno 37 metrov visokem razglednem stolpu. Celotna Pot med krošnjami Pohorje, vključno z razglednim stolpom, je prijazna invalidskim in otroškim vozičkom ter ponuja 360-stopinjski pogled daleč naokoli.

6. Mozirski gaj, park cvetja

V Mozirskem gaju lahko obiskovalci že več kot štiri desetletja uživate v prečudovitem naravnem okolju parka, med najlepšimi cvetličnimi gredicami, ki jih lepo dopolnjuje bogata zbirka etnografskih objektov, od leta 2016 pa je park odprt tudi v decembru. Preverite novosti v 2020!

 

7. Stolp in hotel Vinarium vabita v osrčje vinogradov

Stolp Vinarium je zgodba o lendavskem uspehu, ki temelji na pogumni povezavi tradicije s sodobnostjo. Vinarium je v kratkem času poleg turistične atrakcije postal metafora prelepih razgledov v samem osrčju vinogradov. S svojo višino 53,5 metra vabi na čudovit razgled na griče in ravnice štirih držav Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije in nudi posebno doživetje.

 

8. Expano – interaktivni doživljajski park

Vabi na nepozabno doživetje Pomurja v malem s predstavitvijo regije, raznolike turistične ponudbe in znamenitosti. Nastal je kot slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo Milano 2015 in je sedaj recikliran ob Soboškem jezeru kot regijski promocijski center Pomurja.

9. LUŠTna domačija

LUŠTna domačija med LUŠTno družino paradižnikov, ki zorijo pod toplim prekmurskim soncem vabi, da jih obiščete. Ob pokušinah vseh njihovih LUŠTnih paradižnikov vam bodo pred vzorčnim rastlinjakom podrobneje predstavili skrivnost sočnega, svežega in zdravega sadeža.

10. Turistična pot; spoznajte starodavno obrt in se sprehodite skozi skrivnosti nastajanja kristala

Turistična pot omogoča ogled vseh faz proizvodnje vrhunskega kristalnega stekla – od priprave osnovnih surovin, pihanja stekla do brušenja in plemenitenja izdelkov. S ponosom vam pokažemo tudi naš “Hall of Fame”, kjer si lahko pobližje ogledate vrhunske pokale in protokolarna darila. Ogled se zaključi v prodajalni, kjer imajo obiskovalci 10% popust pri nakupu izdelkov Steklarne Rogaška.

Prispevek pripravila: Lucija Črešnik