Skozi vas Žiče in nato dolino svetega Janeza nas pot pripelje do skrivnostne Žičke kartuzije. V tej odmaknjeni in tesni dolinici si je takratni lastnik tega posestva, štajerski mejni grof Otakar III., okrog leta 1155 zadal nalogo, da ustanovi domovanje menihov iz Velike kartuzije na Francoskem. Ti so po prihodu leta 1160 pričeli z izgradnjo večine poslopij, sprva lesenih, kasneje pa povsem zidanih. V 15. stoletju je nastalo še poslopje sedanjega Gastuža, danes ene najstarejših še delujočih gostiln v Srednji Evropi. Redovno življenje je zamrlo, ko je leta 1782 takratni cesar Jožef II. z dekretom ukinil delovanje Žičke kartuzije. Po letu 1827 so pričele stavbe propadati, zadnje desetletje pa se življenje v Žičko kartuzijo ponovno vrača.

V obnovljenem zgornjem delu gospodarskega poslopja so danes na ogled štiri stalne razstave o zgodovini kartuzije, v Otakarjevi peninski kleti pa v miru in spokoju zorijo penine konjiškega Zlatega griča. Pod oboki Žičke kartuzije mojster lončarjenja prikazuje svojo obrt, z delavnicami lončarjenja pa se v izdelovanju lahko preizkusite tudi sami. Sprehodite se lahko tudi po urejenih zeliščnih vrtovih, ter obiščete Zeliščno lekarno – Zelišča iz Žičke kartuzije, ki med svojimi zidovi skriva zakladnico zeliščnih napitkov in zdravilnih pripravkov. V Žički kartuziji pa deluje tudi najstarejša, še delujoča gostilna, Gostilna Gastuž iz leta 1467, ki svojim gostom ponuja tudi samostanske jedi.

Žički kartuzijani so nekoč živeli in gospodarili na celotnem območju destinacije Rogla-Pohorje ter pripomogli k gospodarskem razvoju celotnega območja. Tako so v Oplotnici med leti 1621 in 1631 zgradili Žički dvorec, ki je bil njihovo pomembno gospodarsko središče.

Najavljene skupine pa bodo med starodavne zidove zapuščenega samostana popeljali naši izkušeni vodniki.